Toen ik de Rowonair leerde kennen, wist ik meteen dat ik bij Vlieland wilde roeien

Op een sublieme herfstdag in september was het dan zover. Aangename temperatuur, nauwelijks wind, heerlijk zonnetje. Eindelijk kon een lang gekoesterde wens van Sebastiaan Zuiddam in vervulling gaan: roeien op de Waddenzee naar de mooiste plekjes vlakbij Vlieland. ‘

‘Die wens heb ik al sinds ik klein was en tijdens de vele zeilvakanties met de familie langs Vlieland kwam. Onze zeilboot stak zo diep dat die mooie plekken altijd onbereikbaar bleven. Ik kon er alleen naar kijken. Toen ik de Rowonair leerde kennen, wist ik meteen dat ik bij Vlieland wilde roeien om al die prachtige en gekke plekken eindelijk van dichtbij te zien’, vertelt Sebastiaan.

Met doodtij de haven uit

Vergezeld van twee roeivrienden vertrok Sebastiaan in stijl, vanaf het familieschip dat voor die gelegenheid in de haven van Vlieland lag afgemeerd. Vanonder het scheepsdek kwamen de twee opgerolde roeiboards tevoorschijn en werd al het materiaal voorbereid. Nog geen half uur later vertrok de vriendengroep zorgvuldig getimed net voor doodtij de haven uit en voeren eerst een stukje de Waddenzee op met lichte stroom mee richting ‘ De Richel’, een zandplaat aan de zuidoostkant van Vlieland.

De koers was zo gekozen dat ze uit de route van de veerboot bleven. Onderweg was het water wat knobbelig maar dankzij de Rowonairs kon iedereen probleemloos en veilig roeien.

Zeehonden

Na het bezoekje aan de Richel  ging het in westelijke richting langs de zuidkant van Vlieland. Ter hoogte van de vuurtoren kreeg het roeigezelschap spontaan erg leuk bezoek. ‘We waren aan het roeien toen ineens overal zeehonden opdoken. Het was geweldig. We hebben met z’ n allen bijna een uur stilgelegen en gekeken hoe de zeehonden rondom ons met elkaar speelden. Af en toe leek het zelfs of ze ook een beetje met ons wilde spelen. Het was echt top’, vertelt Sebastiaan enthousiast. ‘Daarna zijn we tot de vogelkijkhut geroeid op de grens van het natuurgebied waar je niet verder mag. Ook daar was het gaaf alles van zo dichtbij te bekijken en alleen maar rust, water en natuur om je heen te hebben.’

Lage waterstand

Met rustige halen ging het vervolgens richting zandstrand, waar de Rowonairs gemakkelijk aan land werden getrokken. Een wandeling voor een lunch bij het Posthuys volgde. Eenmaal terug bij de boards bleek de waterstand lager. Sebastiaan: ‘Dat is het leuke van de Rowonair dat je toch gewoon weg kunt roeien met superweinig diepgang. Dus erg veel zorgen om de waterstand hoef je niet te hebben. En ook al moet je hem even verplaatsen, is dat door het lichte gewicht ook goed te doen.’

Stroming dwars op de haveningang

Onderweg terug naar de haven werd de stroming zoals verwacht langzaam sterker. Doordat de stroming dwars op de smalle haveningang  staat, kan je alleen met kennis en kunde naarbinnen roeien. Dankzij de lange zeilervaring van Sebastiaan was het voor hem en zijn roeimaten geen probleem. ‘We kregen zelfs applaus en enthousiaste reacties, zo goed ging dat. Het was al met al een fantastische tocht die ik niet gauw vergeet.

Ontzouten

De Rowonairs waren geweldig en voelden enorm veilig. Nadat we al het materiaal ontzout hadden en de roeiboards weer schoon en droog opgerold in het ruim stonden, hebben we nog lang nagenoten op het dek van ons familieschip. Het is gewoon geweldig dat mijn jeugddroom is uitgekomen!’

Disclaimer

Bovenstaande tocht kan je absoluut niet zonder kennis, ervaring en goede roeitechniek roeien.

Er komt heel veel bij kijken (zie ook kader hieronder). Als je plannen hebt op zee, op de Wadden, op het IJsselmeer of ander groot open water te roeien, informeer je zorgvuldig en bereid je zowel fysiek als roeitechnisch goed voor. Roeien op open wateren en op zee kan levensgevaarlijk zijn. Ook als je vlakbij de kust of het strand blijft.

Wil je meer weten mail Sebastiaan en/of kijk op de website van de Dutch Coastal Rowingclub