Sinds ik met de Rowonair onderweg ben, zie ik ineens overal nieuw roeiwater!

Binnen korte tijd zomaar drie heel verschillende tochtjes roeien. De komst van de Rowonair betekent voor Carla Beekman niet alleen dat ze vanuit haar woonboot makkelijk even kan roeien, maar heeft haar altijd al grote nieuwsgierigheid naar mooi roeiwater verder aangewakkerd.

Linge

Hoe leuk is het dat ik nu zonder logistiek gedoe naar mooie watertjes kan rijden en een tocht kan roeien? Heel leuk! De eerste keer was tijdens een spontaan weekendje weg. Rowonair achterin de auto en samen met mijn niet-roeiende vriend op pad richting de Linge. Binnen een kwartier op het water en ineens  roei je op een mooie nog rustige voorjaarsdag tussen prachtige jonge bloesem. Halverwege ergens de koffiepauze afgesproken met mijn fietsende vriend. Ik maakte me helemaal geen zorgen over het aanleggen of uitstappen. Dat kan letterlijk overal met de Rowonair. Het bleek een grasoever te worden, waar we hem even op de kant trokken. Daarna met ‘uitzicht andersom’ en nieuwe indrukken weer terug naar het instappunt vlakbij ons verblijf voor de nacht. Binnen no-time  zaten board en roeisysteem droog en verzorgd in de tassen, wat een gemak!

Berkel

Het tweede tochtje was in het oosten van het land op de Berkel een mooie rivier bij Lochem.

Wat het bijzondere aan deze tocht was, was dat ik niemand ben tegengekomen en er grotendeels geen voetpad, fietspad of weg langs de rivier loopt Je bent echt middenin de natuur. Behalve je eigen slag hoor je niets. Dat vind ik trouwens ook een nieuwe gewaarwording met de Rowonair. Dat je alleen je eigen slag in het water hoort en verder eigenlijk niets. Het bankje glijdt nauwelijks hoorbaar over de monorail, je hoort niets piepen of kraken en doordat je bovenop het board roeit heb je geen klankkast. Het is echt heel stil en een bijzondere ervaring zo te kunnen roeien. Zoevend, haast zwevend door het landschap. De tocht eindigde deze keer voor een stuw bij een kanosteiger en kleine parkeerplaats, waar mijn vriend met de auto aankwam. De dijk naast de steiger was wat steil en daarom heb ik de twee zekeringshaken van het roeisysteem losgemaakt en dat eerst naar boven gedragen en toen het board. Boven was voldoende plaats om alles even af te bouwen en in te pakken. Op naar een terrasje na weer een prachtige ervaring op nieuw water!

Regge

Een paar dagen was ik aan het werk in Drenthe. Omdat ik al mooi weer zag aankomen, had ik voor de zekerheid de Rowonair ook meegenomen. En ja op een doordeweekse maandag had ik gelegenheid richting de Regge te rijden. Daar was ik enorm nieuwsgierig naar omdat het volgens de beschrijvingen ook een prachtig natuurgebied is. Vertrokken ben ik vanuit de haven van Ommen. De instap of liever gezegd opstap vanaf de wat hogere kademuur was dankzij het stabiele board geen probleem. Daarna richting ingang Regge. Eenmaal op tocht daar viel ik van de ene verbazing in de andere. Wat een fantastisch riviertje met bijzondere, zeer afwisselende en ook bosrijke landschappen. Avontuurlijk was het ook door soms hele nauwe doorgangen en scherpe bochten. Leuk om daar met zo’ n wendbaar ‘bootje’ doorheen te varen. Hier en daar waren wat ondiepere delen maar omdat het board nauwelijks diepgang heeft, was dat geen enkel punt. Juist leuk om van boven en zo dichtbij de bodem te kunnen bestuderen. De tocht eindigde bij een stuw. De kanosteiger aldaar stond onder water door de wat hogere waterstand. Even wat geïmproviseerd aangelegd en uitgestapt om de benen te strekken en wat te eten. Daarna weer terug naar Ommen. Hoewel stroom mee was er ook wind tegen. Al met al een aardige training met een goede 20 km en vooral onwaarschijnlijk mooie landschappen en natuur.